• Anne Teijula

Ukrainassa lokakuu 2019: Tsernobyl & Kiova

Isännällä oli syntymäpäivä tulossa - se pyöreä 50 vuotta. Meillä on sanaton sopimus, että synttärisankari saa vapaasti valita kohteen, jonne lähdetään. Sattumoisin ystävämme ja naapurimme suunnitteli samoihin aikoihin reissua ydinvoimalaonnettomuuden jäljille - hänellä on mielenkiintoinen projekti kehitteillä: Foren Seek, joka tarjoaa matkaoppaan historian pimeälle puolelle kännykkääsi.


Minä ja isäntä Tsernobylissä 2019

Asumme lähellä Turun rautatieasemaa, joten juna on helppo ja vaivaton valinta. Matkustimme valtion rautateiden kyydillä Helsinkiin, Pasilassa vaihdetaan junaa ja päästään suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle. Olimme myös päätyneet siihen, että matkustamme vain käsimatkatavaroilla eli pelkät reput selässä. Kentällä oli tietysti istahdettava lähtöoluelle The Oak Barrelliin, josta somessa näkee skoolauskuvia. Suora lento Helsingistä Kiovaan kestää noin pari tuntia ja etukäteen tilattu ukrainalaisen lentoyhtiön Kievin kana maistui todella maukkaalle lennolla. Tässä eräs resepti moiseen: https://yhteishyva.fi/reseptit/kievin-kana/recipe-4393


Kiovassa kentällä oli runsaasti kyydin tarjoajia, mutta meillä oli 10 hengen porukka, joten neuvottelimme pikkubussin ajamaan meidät kämpille ja sovimme hinnan etukäteen. Ja koska homma toimi mukavasti, kuskia pyydettiin noutamaan meidät lähtöpäivänä.


Porukalle oli varattu Airbnb:stä valtava huoneisto, jossa oli kullekin pariskunnalle oma makuuhuone, kylpyhuone ja minikeittiö. Lisäksi samasta talosta kaksi yksinmatkustanutta saivat yksiöt. Tämä oli vallan toimiva ratkaisu! Sijainti oli mielettömän hyvä, aivan keskellä kaikkea. Järjestelyt toimivat ja asunto oli hyvin siisti.

Tässä linkki kyseiseen lukaaliin: https://www.airbnb.fi/rooms/23993722?source_impression_id=p3_1572078013_IUXpWgZPEdNAPrxM

Mikäli sinulla ei vielä ole Airbnb-tiliä, kirjautumalla tästä linkistä saat 30€ edun varatessasi majoitusta ja myös minä saan edun.
Hikisten varpaiden pesun ja muutenkin pienen freesauksen jälkeen lähdimme etsimään olutta ja ruokaa. Pieni olut vai iso? Iso tietysti ja paikallista! Paitti että se oli sitten jo litran - eikä meikäflikka saa sellaista juotua ennenkuin se väljähtää. Isäntä päätti tilata ribs-annoksen ja sai lähes 900g lihaa. Just Beer-baarissa. https://justbeerbar.business.site/?m=true


Aamu ei ehtinyt valjeta, kun jo könysimme porukan etukäteen tilattuun reissubussiin kohti Tsernobyliä. Reissubussi oli kunnollinen Mersun Sprinter ja mukavuus muutoin hyvä, lukuunottamatta teiden kuntoa. Tiet pomputtivat kunnolla ainakin takapenkkiläistä ja kuski paineli surutta kunnon vauhtia. Jännitystä ilmassa! Innostusta! Voi että, mikä päivä!


Kirjoitan itse vain näin ja jaan pari kuvaa:

Tsernobyl ja ympäröivä alue on vaikuttava ja rikottu mutta luonnon valtaamana kaunis. Kiova taas iloinen ja ystävällinen suurkaupunki, jonka aivan pinnan alla on väkivaltaisuudet, korruptio ja sota.


Radioaktiivista punaisen metsän aluetta Tsernobylissä.
Punainen metsä on edelleen hyvin saastunut

Reaktori 4 juurella
Jengi reaktori nelosen juurella: (vas.) Öde, Sini, Jonas, Marianne, Samuli, Teemu, Juha, Sami, Anne ja Kata

Maidan-aukio, Kiova
Maidan eli itsenäisyydenaukio - jossa tapahtumaketju tai kriisi puhkesi pahasti 2014

Kiovassa markkinahumua juuri meitä varten? Ulkoministeriö tosin suositti välttämään väkijoukkoja ja Tsernobyliä?


Jaan ystävien matkajutut, joista en voisi paremmin kuvata tai kirjoittaa. Lue ja tutustu!


Naapurin, Sami Saarenpään eli koko matkan varsinaisen järjestäjän bloggaus:

https://reppureissu.com/matka-tsernobyliin/?fbclid=IwAR0PsqI2pKpptnhs1ELHV5pN_o3Ps1l7WS4JCTSqU6ji01I85gY9lMprtH0


Tässä mukanaolleen Samuli Arte eli Pilvilinna eli Mediahouse näkemys:


Teemu Saarenpään teksti ForenSeekissä in english:

https://forenseek.app/trip-to-kiev-and-chernobyl/?fbclid=IwAR1lVGOPI8ifr1HqG7uC-gIVcqE3_YocQ3-ZvY1DQ1GfIS-fRxl8mGELx0w

8 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!