• Anne Teijula

Poliisi soittaa! Mitä nyt?Kuvitellaan tilanne, jossa touhuat omiasi, ajatuksesi askartelevat jonkin asian tiimoilla ja yhtäkkiä puhelin pärähtää soimaan. Vastaat, vaikka kyseessä on tuntematon numero. Voihan siellä olla asiakas tai muu tärkeä juttu. Kuulostat hieman kiireiseltä, sillä keskeytykset eivät ole mukavia.


Kohtelias miesääni esittäytyy poliisiksi ja selittää, kuinka tilillesi on juuri murtauduttu ja nyt olisi todellinen kiire estää lisävahingot. Näin ollen sinulta tarvitaan pikimmiten kuva verkkopankin tunnuksesta ja salasanasta, sekä avainlukulistasta. Luonnollisesti hän soittaa vain sinua suojellakseen.


Kuuntelet asiaa, kun samalla elimistösi yltyy hälytystilaan. Monestihan jo pelkkä poliisiauton näkeminen liikenteessä saa sykkeen nopeutumaan, vaikka mitään syytä ei olisikaan. Kädet hikoaa ja sydän pomppii. Voi hel...tin kuustoista!

Pelastusoperaatio alkaa tuntua fiksulta, mitä nopeammin sen parempi, ettei lisävahinkoa synny! Se saakelin säästötilikin, jonne olet kerännyt rahaa seuraavaa Thaimaan matkaa varten on uhattuna!


Kätesi tärisevät hiukan, kun otat kuvaa tunnuksistasi... ja viimeistään tässä kohtaa jokin pieni ääni takaraivossa kertoo sinulle, että eihän tämä voi olla totta... ensin, että eihän näin voi käydä minulle, sitten että voiko tämä yleensä mennä näin...?

Toivottavasti ajattelusi palautuu järjen alaiseksi ennen kuin ehdit toteuttaa puhelimessa soittavan pyyntöjä!


Sillä tämä kaikki on silkkaa huijausta, jolla pyritään juurikin tyhjentämään tilisi! Etenkin ikäihmisiä jallitetaan tällä keinolla, joskus useilla ja painostavillakin puheluilla.

Kotikaan ei ole turvassa valepoliiseilta: sellainen on ilmestynyt ihan soittamaan ovikelloakin!


Joskus vastaavia huijauksia lähetetään myös sähköpostitse, välillä voi lähettäjänä olla pankki, välillä poliisi, joskus jopa vakuutusyhtiö.

Sähköpostissa pyydetään yleensä päivittämään tietoja joko jonkin muuttuneen lain tai tietoturvauhan vuoksi ja uhri ohjataan väärennetylle sivustolle antamaan verkkopankkitunnuksensa tai luottokortin tiedot.

Näillä oikeilla tahoilla ei oikeasti ole mitään tekemistä näiden pankkitunnuskalasteluiden kanssa, vaan NE OVAT AINA JA JOKA KERTA HUIJAUSTA!


Tärkeää: kirjaudu pankkiisi aina kirjoittamalla koko osoite selaimeen itse tai käyttämällä mobiilisovellusta. Älä ikinä mene verkkopankkiin linkin kautta!


Vaikka puhun tässä verkkopankkitunnuksista, sama pätee pankki- ja luottokortin tunnuslukuun. Rikolliset voivat yrittää saada selville tunnuslukusi, jonka jälkeen korttisi katoaa. Tai toisinpäin, kadotit korttisi ja sitten valepoliisi soittaa ja on löytänyt sen... ja taas kysellään tunnuslukua. ÄLÄ MENE LANKAAN, vaan mikäli olet hukannut korttisi, kuoleta se välittömästi!


Pankki, poliisi tai mikään muukaan virallinen taho ei ikinä koskaan milloinkaan kysy pankkitunnuksiasi!! Älä anna niitä koskaan kenellekään, mistään syystä!


Jos joskus vaikka poliisi tarvitsisi pääsyä tilillesi, he hoitavat sen kyllä eri reittejä!

Nyt sinä tiedät. Kerro sama vanhemmillesi, tuttavillesi, naapurinsedälle. Tämä viesti ei tavoita kaikkia, mutta voit kyllä auttaa jakamalla sitä mahdollisimman monelle ja kertomalla lopuille, jotka eivät muutoin tätä näe. Kiitos.


Jos satuit antamaan tietosi ja huomaat virheen, mitä tehdä? Äärimmäisen ikävää on, ettei mahdollisesti jo menetettyjä rahoja yleensä pystytä saamaan takaisin.

Toimi seuraavasti ja aivan heti:


  1. Estä lisävahingot: Jos salasanasi tai luottokorttitietosi ovat joutuneet vääriin käsiin, vaihda salasanasi ja ota yhteys pankkiisi, jotta kortti voidaan sulkea. 

  2. Ilmoita asianosaisille: Jos olet joutunut maksuvälinepetoksen tai pankki- tai rahoituslaitoksen nimissä tehdyn huijauksen uhriksi, ilmoita siitä myös rahoituslaitokselle. Vaikka pankit ja yritykset, joiden nimissä huijauksia tehdään, eivät ole huijausten takana, ne vastaanottavat mielellään tietoa huijauksista, jotta ne voivat varoittaa muita asiakkaita.

  3. Tee rikosilmoitus: Jos olet tullut huijatuksi ja esimerkiksi siirtänyt rahaa petolliseksi osoittautuneelle nettirakkaallesi, tee rikosilmoitus poliisille. 


Lähteet:


Poliisi - Huijaukset


https://www.op.fi/turvallinen-asiointi/nain-toimit-huijaustilanteissa


Tulostettava lappu lompakkoon: https://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/poliisiwwwstructure/66365_Velepoliisi_leikattava_tarra_suomi.pdf?a1efe3760bddd688


Ja lisää perusohjeita:

https://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/poliisiwwwstructure/66341_Valepoliisi_juliste_suomi.pdf?a1efe3760bddd688


Näin vanhuksia huijataan – poliisi varoittaa: Valepoliisi soittaa, PIN-koodi vakoillaan kassajonossa, ohikulkija pyytää ohjeita sairaalaan | Yle Uutiset | yle.fi

Älä vastaa tähän viestiin – poliisi varoittaa uudenlaisesta vale­poliisi­toiminnasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat


Uhri vastasi aluksi, että eihän poliisi kysy pankkitunnuksia, sitten rahaa katosi yli 100 000 € – Finanssiala: Vanhuksilta huijattu tänä vuonna yli puoli miljoonaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

7 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!