• Anne Teijula

Narsismin ja itserakkauden erot

Narsismi on... itserakkautta. Ja tervettä narsismia voidaan pitää ihmisen tärkeimpänä positiivisena ominaisuutena. Se kertoo elämänhalusta ja hyvä itsetunto auttaa toimimaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa sekä mielihyvän löytyminen on helppoa. Itseään rakastava henkilö tuntee vahvuutensa ja heikkoutensa, eikä hänellä ole tarvetta korostaa itseään tai kykyjään eikä nujertaa toisia.


Usein meillä on kuitenkin toivomisen varaa siinä, miten itseämme kohtelemme ja miten itsemme kanssa toimimme. Terve itserakkaus antaa elämälle tarkoitusta, auttaa toimimaan monenlaisissa tilanteissa ja pärjäämään yli jännittävienkin tapahtumien. Itserakkaus on perustavaa laatua oleva ominaisuus, jonka voimme kadottaa elämän tuulissa ja kaivatessamme rakkautta ulkopuolelta.

Narsismin eli itserakkauden puutetta voidaan kuitenkin hoitaa terapiassa, jossa käsitellään muun muassa empatian, hyväksymisen ja välittämisen kokemuksia.


Narsismi terveenä ominaisuutena tarkoittaa mielikuvia ja käsityksiä, joita ihmisellä on itsestään. Terve narsismi eli itserakkaus on ihmisenä olemisen tärkeä ominaisuus ja yhä tärkeämpi nykyään.


Mutta!


Tämä on hyvä erottaa sairaasta narsistisesta käytöksestä. Sairaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivällä henkilöllä on laaja-alaisia suuruuskuvitelmia joko mielikuvien tai käytöksen tasolla, hän vaatii ihailua ja häneltä puuttuu kyky empatiaan. Hänen ihmissuhteensa häiriytyvät empatian puutteesta, kateudesta ja ylimielisyydestä. Mikäli olet tekemisissä sairaan narsistin kanssa, ota oma itsesi tärkeimmäksi ja pelastaudu. Löydät apua mm. https://www.narsistienuhrientuki.fi/tukea-uhrille/ tai Väestöliiton kautta.


Narsisti-sana juontuu Narkissoksesta, joka on kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvä komea nuorukainen. Ennustuksen mukaan Narkissos ei eläisi vanhaksi, jos näkisi oman kuvansa. Sattumalta metsästysretkellä Narkissos näki kuvansa lähteestä ja rakastui kuvaansa, mutta kuva ei antanut hänelle vastarakkautta. Lopulta nuorukainen nääntyi lähteelle. Häntä etsimään tulleet löysivät lähteen reunalta kauniin kukan, valkonarsissin. (Wikipedia)
Narsismin erottaa terveestä itserakkaudesta yleensä se, että sairas narsisti tarvitsee ulkopuolisen kokijan omaan kokemukseensa, narsisti toimii egonsa kautta ja vaatii egolleen hyväksyntää ja rakkautta monesti hyvin moninaisin ja satuttavin keinoin. Usein se tarkoittaa manipulointia, ikävää käytöstä ja riippuvuutta. Narsisti tarvitsee hyväksikäytettävän uhrin. Narsistisen persoonallisuuden minuus ei riitä, jonka vuoksi hänen on etsittävä ulkopuolinen uhri, joka pönkittää loputonta tarvetta. Sairaan narsistinen ihminen imee kuiviin sen, joka verkkoon osuu.


Sen sijaan omaa itseään terveesti rakastava ihminen on empaattinen ja iloinen, hän kykenee toimimaan rakentavasti, hänestä huokuu tyytyväisyys ja hän osaa käsitellä tapahtumia ja tunteita, joita elämä tarjoilee. Terve narsismi osaa nauttia ja olla iloinen, se onnistuu pitämään yllä positiivisen asenteen ja itsetunnon vaikeinakin aikoina.


Siispä osaatko Sinä rakastaa itseäsi? Oletko toisten peili vai oma itsesi? Miltä tuntuu sanoa itselle "Minä rakastan Minua"? Onko itsetuntosi kolhittu? Petätkö itseäsi, oletko itse itsellesi luottamuksen arvoinen?


Ota osaa kurssille "Täynnä itseään" ja opi muistamaan kuka olet, mistä iloitset ja miten vahvistat suhdetta itseesi ilman ulkopuolista pönkitystä. Saat rajattomasti rakkautta itseltäsi, kunhan ymmärrät kuinka upea olet!


Mukaan siis tästä: www.teijula.info

27 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!