• Anne Teijula

Katoava miljöö

Elokuussa 2019 pääsin puolivahingossa katselemaan suljettujen aitojen takaa löytyvää hylättyä maailmaa. Turussa, aivan lähellä keskustaa on valtava alue vanhoja teollisuushalleja, jotka lienevät palvelleen Pukkilan kaakelitehtaana. Kadulta katsoen ei edes ymmärrä, kuinka suuri ja koskettava se on.


Kuuleman mukaan graffitin tekijöille seinät annettiin luvalla maalattaviksi. Osa graffiteista onkin aivan hurjan hienoja - miljöössä, jota ei juuri kukaan näe, jossa luonto on alkanut vallata omaansa takaisin ja jossa on lähes kaikki jollain lailla rikottu.


Tunnelma oli sykähdyttävä. Loputon alue, jonne oli helppo kuvitella sen entinen toiminta ja toisaalta se, millaista elämää siellä on ollut tehtaan sulkemisen jälkeen. Kun vaeltaa ympärilleen katsellen täysin yksin (no, miehen kanssa), tuollainen saa silmät selälleen ja kokemaan jotain, jota ei voi selittää.


Myin järjestelmäkamerani pois vähäisen käytön vuoksi jokunen aika sitten. Vähäistä käyttö oli, sillä se möhkäle ei koskaan ollut mukana silloin kun sitä olisi tarvittu. Niinpä tällä(kin) kerralla kuvasin kännykällä. Sen minkä laadussa menettää, sen kätevyydessä voittaa. Kuvat ovat kuitenkin omaksi ilokseni ja inspiraatiokseni, joten olen tyytyväinen tähän laatuun.


Muokkaus ylläolevaan 28.4.2020 koronaviruksen jyllätessä:

Ajeleminen ympäri kaupunkia on tullut ajanvietteeksi, kun sosiaalisesti on syytä olla loitolla ja kaikki houkutukset (kuten teatteri) on suljettu.

Ajoimme ohi kyseisen tehdasalueen ja nappasin kuvan siitä, mitä siellä on jäljellä. Se ei ole paljon se. Tässä kuva:


Mitä mieltä? Kuka tietää tai arvaa, mitä tuohon tulee? Ja miksi päärakennus on jätetty paikoilleen, kun koko muu valtaisa alue on purettu, tuhottu, maantasalla?

1 katselukerta0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!