• Anne Teijula

Hernekkö sinua vaivaa, prinsessani?

Muistatko tarinan prinsessasta ja herneestä sängyssä?

Muistatko sen lapsuudestasi vai kurssiltani?

Tänään on hyvä pohtia millainen on mielestäsi ihan oikea prinsessa ja mikä kuvainnollisesti olisi se herne, joka häiritsee niin, ettei prinsessalle uni tule?

Millä ehdoin voisit kruunata itsesi oman elämäsi prinsessaksi?


Olipa kerran eräs yksinäinen prinssi, joka halusi löytää itselleen ihanan puolison rinnalleen ja mennä naimisiin. Hän ei kuitenkaan kelpuuttanut ketä tahansa tyttöä, vaan halusi puolisokseen ihan oikean prinsessan. Ihan oikea prinsessa olisi sisäisesti yhtä kaunis kuin päältä, itsensä tunteva ja avoin. Ihan oikea prinsessa olisi elämäniloinen ja valpas, aivan kokonainen prinsessa. Sellaista hän siis lähti etsimään.


Prinssi matkusti maailman ympäri, mutta mistään ei löytynyt sopivaa prinsessaa. Kauniita tyttöjä prinssi toki tapasi paljonkin, mutta kukaan heistä ei tuntunut oikealta prinsessalta. Oli kuin jokaisessa olisi ollut jotakin, mikä ei ollut aitoa. Prinssi palasi kotiinsa surullisena, sillä hän olisi kovasti halunnut löytää rinnalleen ihan oikean prinsessan.


Eräänä iltana raivosi kauhea myrsky. Ukkonen jyrisi ja salamoi, ja vettä satoi kaatamalla. Silloin joku koputti linnan ovelle. Portilla seisoi prinsessa.

Mutta hyvänen aika, millainen ilmestys hän olikaan! Tyttö oli märkä kuin uitettu koira: vesi valui hänen hiuksiaan ja kasvojaan pitkin, ja hänen vaatteensa olivat kuraveden kastelemat. Ja silti tyttö ilmoitti olevansa oikea prinsessa.


”No sehän nähdään!” tuumasi prinssin äiti. Hän päätti testata, oliko tyttö todellakin oikea prinsessa. Mutta hän ei sanonut mitään, vaan meni valmistamaan tytölle yösijaa linnan vierashuoneeseen. Ensin hän piilotti prinsessan sängynpohjalle pienen herneen. Sitten hän etsi käsiinsä kaikki linnan patjat ja pinosi ne herneen päälle sänkyyn. Kaikkiaan kaksikymmentä patjaa! Patjojen päälle hän kasasi vielä pehmoisia höyhentyynyjä.


Siinä tyttö sai nukkua yönsä. Aamulla häneltä kysyttiin, miten yö oli sujunut.

”Voi, kauhean huonosti!” tyttö vastasi oitis. ”Sain nukuttua tuskin silmäystäkään. Sänky oli tavattoman epämukava, aivan kuin patjan alla olisi ollut muhkurainen kivi!”

Ja niin nähtiin, että kyseessä todellakin oli ihan oikea prinsessa: kahdenkymmenen patjan ja untuvatyynyjenkin läpi hän oli tuntenut, että sängyn pohjalla oli ollut herne.


Todelliset prinsessat ovat nimittäin erinomaisen herkkätuntoisia. Todelliset prinsessat ovat aitoja itselleen, vaikka välillä kurassa elämän jäljiltä. Todelliset prinsessat tarvitsevat hyvän unen, herkullista ruokaa ja mielekästä tekemistä. Todelliset prinsessat huomaavat herneen sängyssä ja murusen kengässä, eivätkä pysty olemaan kuin sitä ei olisikaan tai syytä itseään luullen sitä omaksi viakseen tai että sitä on vain siedettävä. Todelliset prinsessat poistavat herneen, eivätkä syyttele anoppia... ja todelliset prinsessat tuntevat itsensä, eivätkä yritä ostaa arvonimeä tai rakkautta, vaan tunnistavat aitouden myös muissa.


Ja niin prinsessa rakastui prinssiin, prinssi prinsessaan ja halusi tytön puolisokseen, sillä nyt hän tiesi löytäneensä todellisen prinsessan. Ja herneen he tallettivat yhdessä merkillisten esineiden museoon, jossa sitä voi ihailla vielä tänäkin päivänä.

Ja tämä tarina on todellakin totisen tosi!

19 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!