• Anne Teijula

Facebookin murheet

Kiertäviä harmillisia ja tarttuvia haitakkeita valtaa aika ajoin Facebookia ja Messengeriä.

Joukkoälymme ei aina aivan pelaa, kun näemme ystävän jakavan jotain hauskaa. Viime aikoina lähti hurjaan vauhtiin viesti ja kuva, jossa väitettiin ettei vapaa-ajan asunnon voittajaa ole saatu kiinni ja se arvotaan uudelleen. No, viestin ja kuvan jakaminen sinänsä ei ole vaarallista, mutta hölmöä se on.

Yhtälailla Facebookia tukkii silloin tällöin varoitukset virustenlevittäjästä tai hakkeroinnista, ”Fabrizio Brambillasta” joka pyrkii kaveriksesi. Sosiaalinen huijaus on sinänsä vaaraton, mutta ärsyttävä.

Ainoa oikea tapa reagoida viestiin on olla lähettämättä sitä eteenpäin ja halutessasi voit kertoa ystävällesi kiltisti, ettei niiden lähettäminen kannata.

Prisma-viestit

Haitallisia ovat muunmuassa niin sanotut Prisma-viestit. Niissä on kyse jonkin kauppaketjun tai tunnetun brändin lahjakorteista, joita mukamas saisi ilmaiseksi tai pikkurahalla. Todellisuudessa moista lahjakorttia tai tuotetta ei ilmaiseksi saa, mutta tietonsa antamalla saa kyllä haittaohjelman tai muuta ikävää. Mikäli täytät sivustolla tietosi, joudut tilausansaan, joka vie rahasi.

Tartunnan saa todennäköisesti jostakin ylimääräisestä, asennetusta selaimen lisäosasta, joka välittää tietoja ulkopuoliseen käyttöön. Tartunta voi tulla siitä, kun käyttäjä asentaa jonkin Facebook-sovelluksen. Toisaalta Facebookiin julkaisevat sovellukset tarvitsevat toimiakseen käyttäjältä valtuutuksen julkaisuun. Tuo valtuutus on kuitenkin helppo saada esimerkiksi pyytämällä käyttäjää napsauttamaan jotain painiketta.

Älä siis käyttäydy huolettomasti Facebookissa ja tarkista AINA mille sovellukselle annat luvan julkaista puolestasi.

Tartunnan saanut levittää tietämättään huijausta ryhmiin, joihin kuuluu. Ryhmien ylläpito joutuu tekemään paljon työtä poistaakseen ne ja tartunnan saanut levittäjä saa kovasti kurjaa palautetta.

Suosittelen liittymään Facebookissa ryhmään Verkonvaarat ja liittymään jäseneksi heidän sivustolleen, jolloin saa teknistä apua erinäisiin verkon vaaroihin. Sivustolta löytyy ajankohtaiset ohjeet mm. Prisma-viestien poistoon.

https://apu.verkonvaarat.fi/

Facebook Messengerissä haittaohjelma


Messengeriin tulee kaverilta video. Muutamalla hymiöllä koristeltu teksti: Se olet sinä tässä videossa!

Video vie sivulle, jossa näyttäisi olevan Facebook-video. Todellisuudessa videota ei ole, mutta sen klikkaaminen asentaa haittaohjelman.

Tartunnan saanut käyttäjä alkaa levittää linkkiä omille Facebook-kavereilleen. Haitake saattaa myös varastaa käyttäjätilin.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä muuta haittaohjelma tekee kuin levittää itseään. Viekö se käyttäjätietoja? Mihin niitä käytetään? Ehkä kyseessä on kiristyshaittaohjelma? Tai jokin mainostuloja keräävä ohjelma?

Iltasanomien sivulla on apua poistamiseen, mikäli kaverisi Messengeristä näitä tulee tai huomaat olevasi videoiden lähettäjä:

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000005565949.html

Ja aina on hyvä idea ajaa virustarkistus säännöllisesti. Jos koneellasi ei ole virustutkaa, käytä esimerkiksi F-Securen Online Scanneria.

Ja lopuksi.

Käytä harkintaa, ennenkuin klikkaat. Käytä harkintaa mihin uskot. Käytä harkintaa, ennen kuin hyväksyt käyttöehtoja tai julkaisulupia. Sinä olet tärkein tietoturvan vartija!

18 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!