• Anne Teijula

Emojien elämää

...ja miten me käytämme niitä väärin!


Viestimme koko ajan toistemme kanssa ja nopean toiminnan helpotukseksi on meille syntyneet nuo söpöt ja ärsyttävät emojit!


Viesti ilman emojia tai hymiötä jää herkästi vähän kylmäksi. Niillä on myös helppo kertoa vähän tunnetta tai keventää asiaa tai kertoa oma ajatus, kun sanat olisivat latteita tai riittämättömiä. Olla tunteessa mukana, hyvässä ja pahassa.


Emojien syntyhistoria löytyy Japanista 1990-luvun loppupuolelta. Sana emoji onkin japanilainen, siinä on kolme niin kutsuttua kanji-merkkiä, 絵文字. Itse en japania osaa lainkaan, joten luotan sokeasti nettikirjoituksiin - kuva ja kylttix2 ovat merkitykset.


Minusta oli ylettömän hauskaa nähdä meemi, jossa oli laitettu vierekkäin ikivanhoja luolakirjoituksia ja meidän nykyiset emojimme. Kysymys kuului suurinpiirtein näin: kaiken muutaman tuhannen vuoden sivistyksen jälkeen viestimme jälleen kuvilla?

No tässä kuva hieroglyfeistä - sama idea.Hyvä nyrkkisääntö hymiöiden ja emojien maailmaan on, että käytä niitä, jotka ymmärrät ja jonka vastaanottaja ymmärtää. Koko arsenaalia ei ole tarpeen hyödyntää.


Entä ne virheet ja käyttötapa? Käydään jokunen emoji-väärinymmärrys läpi.


💫 No, se on muiden kuu-maa-tähti-emojien joukossa, joten se on yhtä hyvin tähdenlento. Mutta oikeasti sarjakuvahahmoa pyörryttää tuolla merkillä...


🙌 Tuulettaa! Hipheihurraa! Vai nostaa kädet pystyyn? Kyllä tämä merkki tuulettaa onnistumista!


😵 huimaaks vaiko väsyttääks? Kyllä haukotus ja silmät ristissä on suomeksi väsymystä, vaikka muu maailma olisikin huimauksen kourissa...


😤pihisee kiukusta? No jos on suu väärinpäin ja nokasta tulee savua... mutta viisaammat yrittävät väittää, että tämä oli alunperin ylpeys ja voitonmerkki... että teinpäs, minkä lupasin, nih!


😥 on sitten eri kuin 😢, mutta mikä se ero on? Kyyneleen kohta on eri. Toisessa se esittää hikipisaraa, jolloin on surullisen helpottunut ja toisessa oikeasti kyyneltä silmäkulmassa surun merkiksi. Erottamiseen ainakin pienellä näytöllä tarvitaan lukulasit.


🤟vai 🤘- toinen on silkkaa rakkautta, mutta toki rakkautta on raskas musiikkikin... jännä yksityiskohta löytyy peukalon asennosta. Peukku sivulla pystyssä onkin I Love You (amerikkalaisen viittomakielen mukaan), kun peukku nyrkissä on sitten sitä raskaan musiikin mielikuvaa.


Onko 👐 avoin? Vai toppuuttelua? Ehdottomasti avoimuus ja ehkä jazz-kädet, jossa käsiä heilutellaan ilmassa. Brittien viittomakielellä se on taputtamista vastaava.

🙏 Moni pitää yhteenliitettyjä käsiä merkkinä japanilaisittain kiitoksesta tai sitten rukouksesta. Monesti sitä käytetään myös siihen, kun kaksi ihmistä antaa toisilleen "high five" eli yläfemmat.


Sitten nämä, mitä me "aikuiset" ei oikein meinata ymmärtää... että seksiä ja sukupuolielimiä kuvataan vaikkapa vihanneksilla... että 🍆 munakoiso ja 🍑 persikka taas kuvaavat, no tiedät kyllä, miehen ja naisen sukuelimet, millä nimillä niitä haluat ajatella.


Työelämä sen sijaan on jäykempää ja muutenkin lievempää tunteiltaan. Kannattaa miettiä, miten viestii. Asiakkaan kanssa on parempi jättää emoji-aloite asiakkaalle, mikäli hän niitä käyttää - voit sinäkin harkitusti lisätä hymynaamaa :) eli 😊 ja iloisia emojeita, kuten peukku 👍 hallitusti toki.

Emojien käyttö on ehkä hiukan kuin sinuttelupyyntö. Arvossaan ylempää tai vanhempaa teititellään eli ei käytetä hymiöitä tai emojia, ellei sinunkauppoja ole tehty. Ja emojeja käytetään vasta, jos vastapuoli eli pomo tai asiakas niitä käyttää.


No siinä niitä muutama. Emojeita taitaa olla tuhansia maailmassa, meidänkin puhelimissa satoja. Eikä unohdeta että näiden lisäksi on kaikki Giffit ja tarrat...


Etsi emojia ja sen selitystä vaikkapa näiltä (huonosti suomennetuilta) sivuilta: https://emojit.fi/mita-emojit-tarkoittavat/erilaiset-varit-sydamissa


lähteet:

https://anna.fi/lifestyle/viihde/kaytatko-sinakin-emojeita-vaarin-tiedatko-mita-nama-11-emojia-oikeasti-tarkoittavat


https://zoturi.com/blogi/2019/10/31/oletko-vihainen-kun-viestissasi-ei-ollut-yhtaan-hymiota-nain-verkkoautat-2020-luvulla?fbclid=IwAR0FOrGcb3WpE0qqeZwjfsXnPIVJ6Mcxne5MxhrSDymeOxlgb01RournzJw


22 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!