• Anne Teijula

Dick joka vei sydämeni

Vasemmistoliitto on juuri julkaissut jonkin tuen lukemiselle. Siis 4 miljoonaa edistämiseen, jotta muutkin saa olla kuin minä - koukussa lukemiseen ja kirjoihin.

Li Andersson: Haluan kannustaa myös perheitä löytämään aikaa yhdessä lukemiselle. Kotoa opittu lukemisen kulttuuri ja siitä saatu pääoma kannattelee pitkälle. Kirjojen parissa vietetty yhteinen aika on panostus tulevaisuuteen.

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/opetus-ja-kulttuuriministeriolta-nelja-miljoonaa-euroa-avustuksina-lukutaidon-ja-innon-edistamiseen

Tykkään siitä, vaikka en ymmärrä mitä kautta minä ajauduin kirjojen ja lukemisen puolelle. Perheessäni ei ole kirjoja, perheessäni ei ole luettu kirjoja. En muista koulustakaan mitään kirjoihin suuntaavaa. Kaikesta huolimatta minusta tuli lukutoukka ja jopa kirjojen haistelija.

https://yle.fi/uutiset/3-11205421 Uutinen kertoo kirjojen haistelusta, josta kirjaihmiset eivät edes ymmärrä olla häpeissään.


Aikanaan nuorena flikkana tykkäsin lukea. Luin kaikki Jules Vernen kirjat, kaikki Viisikot ja sitten ison kasan Neiti Etsiviä. Silloin olin kirjaston suurkuluttaja. Varsinaisesti törmäsin aikuisten kirjallisuuteen aivan sattumalta. Vanhemmillani oli huonekaluliike, jonne Isku toimitti laatikollisia kirjoja rekvisiitaksi. Laatikoissa oli yksi kirja, joka kiinnitti huomioni. Kiristäjät. Dick Francis.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dick_Francis

Voi tuota omistautumisen ja ihastuksen määrää, kun luin dekkaria. Se liittyy laukkaurheilumaailmaan ja minä hevostyttönä olin myyty. Dick Francisista tuli minulle puolijumala ja päätin kerätä kaikki kirjat itselleni.


Nyt jo pari vuosikymmentä jälkeenpäin kolusin Kontti-kirppiksen hyllyjä hiukan väsyneellä tavallani. Toivoen, etten löytäisi mitään ihmeellistä, sillä kirjahyllyt tursuavat jo yli. Enkä tässä asiassa meinaa pysyä konmari-tyylisesti rajoissa, vaikka muuten onkin asiat hallussa. Mä en meinaa kestää roinaa, tavaroita ja asioita, jotka sotkee elämää. Ylitsepursuava kirjahylly on yksi niistä, joille en vain voi mitään.

Siellä se kuitenkin odotti minua - yksi sellainen Dick Francis, jota en ole lukenut, jota en vielä omista. Tuijotimme toisiamme, minä miettien että voinko ihan oikeasti löytää minulta tietämättömissä olevan kirjan. Kaivelin muistilokeroitani, haistoin kirjaa. Ei, tätä en ole ennen nähnyt. Kirja tuskin mietti mitään tai jos mietti, katseli minua kiinnostuneena kysyen, tunnistatko minut tosiaan? Aiotko tosiaan viedä minut kotiisi muiden Dick Francisien seuraan?


Säilöin kirjaa hyllyssä jokusen viikkoa, sillä onhan se harvinaisuus! Ja jos luen sen, mitä minulle jää jäljelle? Niin, tiedän, sekopäistä. Mutta kirjoja rakastavat ihmiset ymmärtävät tuskan siitä, että se loppuu.

Nyt luen sitä. Hartaasti, makustellen. Hitaasti. Nykyään tarvitsen lukulasit, mutta nautin Dickistäni ehkä enemmän kuin koskaan.


Ja kun sinulle nyt syntyi halu lukea jotain, tästä saat linkin kohti uusia elämyksiä:

ADLIBRIKSEEN!
6 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!