• Anne Teijula

Teetkö sinäkin heti aamulla 3 kriittistä virhettä, jotka pilaavat päiväsi!

Aamu.

Avaat silmäsi, haukottelet makeasti ja kömmit ylös sängystä, tuosta ihanasta lämpöisestä pesästä. Vedät aamutakin yllesi ja hiippailet vessaan. Tähän asti kaikki hyvin.

Mutta sitten alkaa kriittinen vaihe, joka määrittelee päiväsi kulun.


Kylpyhuoneessa et näe itseäsi.

Voi olla että kampaat hiuksesi, meikkaat tai ajat partasi ja tarkistat asusi peilistä, mutta et missään vaiheessa nähnyt itseäsi, sinua. Tuijotit ehkä enemmän lavuaaria ja huomasit sen olevan pesun tarpeessa kuin omia kasvojasi. Ja siinä on ensimmäinen virhe.

Laitat aamukahvia tippumaan. Ehkä aamiaista.

Se tapahtuu aivan itsestään, tuskin huomasit minkä verran laitoit vettä tai kahvinpuruja, laskit ne automaattisesti, huomaamatta. Jatkat aamutoimiasi kahvin liruessa pannuun. Toimit kuten jokaisena aamuna, et edes rekisteröi mitä teet. Alat toimia automaattiohjauksella, teet ja toimit niinkuin olet tottunut toimimaan.


Avaat puhelimen ja selailet sosiaalisen median virtaa, klikkailet punaisia palloja ja annat muiden mielipiteiden, asioiden ja tykkäysten vallata mielesi vielä, kun omat aivosi ovat vielä liian unisia suodattamaan.

Imet tuon hektisen maailman ja jopa vieraiden ihmisten tunnetiloja itseesi. Tykkäilet ja närkästyt vähän riippuen mitä tuo virta eteesi tuo.


Ja koska aamulla ei useimmiten ole liikaa aikaa, et hengitä kunnolla. Ihmisen reaktio kiireeseen ja stressiin on nopea ja pinnallinen hengitys, joka saa aikaan lisää kiireen ja stressin tuntua. Stressihormoni kortisolia erittyy ja elimistö virittäytyy ottamaan kaikki voimavarat käyttöön, vaikka mitään uhkaavaa ei ole vielä tiedossa.


Puretaan siis nuo 3 virhettä ja tehdään niistä 3 voimanlähdettä.


Ensinnäkin, pidä itsesi loitolla älylaitteista aamulla.

Älä avaa puhelinta, älä vilkaise onko eiliselle kuvallesi tullut tykkäyksiä tai kommentteja. Älä koske siihen laitteeseen lainkaan.

Olisi hyvä hankkia jopa ihan perinteinen herätyskello, jottet altistu puhelimelle ensimmäisenä tekonasi aamulla.

Lataa ja säilytä puhelin kaukana sängystäsi, mieluusti eri huoneessa.

Vaihtoehtona voit selata sanomalehteä tai lueskella kirjaa, kuunnella musiikkia tai radiota. Nämä ovat parempia vaihtoehtoja siksi, että ne eivät vaadi sinua reagoimaan juuri nyt mitenkään. Parasta olisi keskittyä kahvin tuoksuun, aamuisiin ajatuksiisi tai kirjoittaa omia muistiinpanoja. Antaa itselle aikaa ilman tuota kiljuvaa maailmaa internetin välityksellä.


Toiseksi, kun alat laittautua päivää varten, huomaa itsesi. Katso itseäsi silmiin, unohda kaikki kritiikki ja syytökset. Katso ja kehu itseäsi.

Ravistele itsesi hereille, ole läsnä. Näe, kuule, tunne, haista, maista.

Ole läsnä. Se olet sinä siinä, aamulla, päivää aloittamassa.

Harjaa hampaasi ja huuhtele kasvosi raikkaalla vedellä. Katso itseäsi silmiin, hymyile ja kannusta: tästä alkaa hyvä päivä! Jee!

Sano itsellesi: ”Hyvää huomenta, punahilkka! Miltäs maistuisi kahvitilkka?”

Kukko: Hyvää huomenta, punahilkka! Miltäs se maistuu kahvitilkka?
Kana: Ah, se on aivan liian kuumaa, kieltäni polttaa, päätäni huumaa.
Kukko: Kahvi on hyvää – mitä mä kuulen? Huonolla tuulella, rouvani, luulen.
Kana: Eipä se olisi kumma lainkaan, voi mitä unissa nähdä sainkaan!
Kukko:Kerro se mulle, kullanmuru, kertoen aina haihtuu suru.
Kana: Mull’ oli piilossa pesä uusi, munia siinä jo viisi, kuusi. Lapset sen löysivät, ai, ai, ai! Rintani haikean haavan sai.
Kukko: Rauhoitu, rauhoitu, armas Lotta, eihän se ollut edes totta.
Lähde: Hellén, Immi 1930: Lasten runokirja: Suomen pojille ja tytöille omistettu. Valistus, Helsinki.

Kolmanneksi hengitä.

Ota tietoisesti itsesi kiinni, pysäytä liike ja rauhoitu. Jo muutama syväänhengitys sisään-ulos niin että vatsa kohoaa, kyljet pullistuu auttaa laskemaan stressitasoa ja parantaa oloa, mutta 10 minuutin keskittyminen ja rauhoittuminen hengityksen ääreen tekee ihmeitä! Rentoutuminen ja hengittäminen herättävät kiertäjähermon toimimaan eduksesi, eli toisin sanoen auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja herättämällä ruuansulatuksen sekä monilla muilla tavoilla. Kiertäjähermo on tärkeä ja liki koko kehon kattava parasympaattinen eli tahdosta riippumaton hermo. Voit silti stimuloida sen puolellesi hengittämällä syvään sisään ja pidempään ulos ja pitämällä jopa pienen tauon uloshengityksen jälkeen.


Nämä kaikki kolme asiaa voit tehdä aamulla, ne eivät vie vähääkään enempää aikaasi eikä niihin tarvitse valmistautua. Muista vain.

Nämä asiat ratkaisevat jo aamulla miten päiväsi lähtee raiteilleen tai suistuuko se raiteilta.

Anna itsellesi paras mahdollinen lähtökohta päivään!

Ole läsnä, ole valpas ja ole rento.

Ja olet valmis!

Tervetuloa uusi päivä!


Mikäli haluat oppia lisää itsesi rakastamisesta, itsestä huolehtimisesta ja itseluottamuksen parantamisesta, hyppää mukaan verkkokurssille!


Löydät kaikki kurssit esiteltyinä etusivulta tai suoraan verkkokaupasta: https://teijulainfo.thinkific.com/

10 katselukertaa0 kommenttia

Lämpimästi tervetuloa!